dilluns, 19 de gener del 2015

HISTÒRIA DELS TRES TOMBS A VALLS

Història dels Tres Tombs a Valls
A Valls, els Tres Tombs estan documentats des del 1879, tot i que segurament, com a mínim ja es devien celebrar des del segle XVIII, el moment en què les mules adquiriren un gran predomini en les tasques del camp i del transport amb la represa econòmica catalana. Possiblement, la celebració dels Tres Tombs durant la festivitat de Sant Antoni tinguin un origen medieval a Valls, com és el cas de Barcelona, on estan documentats des del segle XV, tot i que ja se celebraven abans. Cal recordar que des de començaments del segle XIII, a Valls hi teníem una petita església amb un convent i hospital de l’orde dels Antonians, sota l’advocació de Sant Antoni, la qual fou substituïda en el segle XVIII per l’actual església que trobem al carrer de Sant Antoni.
Tornem al 1879 on situem la primera constància escrita dels Tres Tombs Vallencs, al Diario Vallense, parla extensament de la festa de Sant Antoni i de les tradicionals curses al voltant de l'església, això ens fa pensar que com hem dit els Tres Tombs a Valls daten de molt més enrera.
Al 1899 trobem la primera referència de la cercavila del dia 16 que anuncia la festa de l'endemà
A partir del 1900 on es troben diaris de l'època més regulars, sempre parlen com la celebració dels Tres Tombs d'una festa tradicional.
La primera vegada que es perden els Tres Tombs en el temps és de l'any 1935 al 1939 que no es realitzen, com a molts altres indrets de Catalunya coincidint amb la Guerra Civil Espanyola. El 1940 es tornen a realitzar fins al 1967 que serà l'últim any que se celebraran d'una forma continuada, cal remarcar que el dia 17 de gener es continua celebrant la missa en honor a Sant Antoni i es beneïxen les coques.
El 1974 i 1795 el Xolo i el Pons tornen a engegar aquesta festa a Valls. Celebrant els Tres Tombs. Això donaria peu al fet que a finals de l'any 1979, al bar Quec de Valls, El Quec, el Batalla, el Salvet, l'Arturo i el Xolo amics tots ells amants dels carros i els cavalls comencessin a treballar en la recuperació de la festa dels Tres Tombs a Valls, el 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornaven a recórrer els carrers de Valls i així any rere any fins als nostres dies.

Dates significatives a destacar de la Festa dels Tres Tombs a Valls

1986 es compra el carro gros de traginers
1994 és compra el carro petit de traginers, propietat en inici de l'agència transports Boronat i després de ca l'Arturo. També aquest any s'adquireix el carro de 4 i 3 bocois
2011 la celebració de la Trobada Nacional de la Federació Catalana dels Tres Tombs, la declaració
 per part de la Generalitat de la festa dels Tres Tombs de Valls, com a festa tradicional d'interès nacional i la restauració integra del carro gros de Valls. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada